Metadossier en meta-analyse Participatie
Wat 102 rekenkameronderzoeken ons leren over (onderzoek naar) participatie. De VvR bundelde de inzichten uit 102 rekenkamerrapporten (uit 2009-2024) over participatie.
Een rapport met inzichten en aanbevelingen
De analyse richt zich op 2 vragen: wat zeggen de 102 rekenkamerrapporten over participatie én hoe onderzoeken rekenkamers dit onderwerp? Met veel inzichten én aanbevelingen voor nieuwe rekenkameronderzoeken.
Bouwstenen voor een rekenkamerbrief
Gebruik de bouwstenen voor een rekenkamerbrief, met bevindingen die jouw gemeente hoe dan ook verder helpen met participatie. Pas de brief aan aan de lokale situatie, en vul aan wat jouw Rekenkamer nodig vindt.
Draaiboek voor een raadsessie over participatie
Op basis van de inzichten kun je als rekenkamer een sessie met de raad organiseren. Daarbij helpt dit draaiboek met zowel kennisoverdracht (dit weten we nu al van participatie), als manieren om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe het verder kan in uw gemeente.
Vier opzetten voor rekenkameronderzoek
Laat je inspireren door deze onderzoeksopzetten: 4 x rijker rekenkameronderzoek naar participatie:
- Van burgerinitiatieven naar gemeenschapsontwikkeling
- Tijdsbesteding in participatieprocessen
- Vindplaatsen van maatschappelijke energie
- Kritieke momenten onder de loep
De opzetten helpen om anders naar participatie te kijken: vanuit de praktijk in plaats van het beleid, met innovatieve onderzoeksmethoden en actieve inwonerbetrokkenheid. Benut ze, pas ze aan, of verzin iets nóg beters!
Zelf aan de slag met het metadossier
Wil je zelf aan de slag met de 102 rekenkamerrapporten over participatie?
Duik erin
Lees de analyse met de 102 rapporten ernaast. Wekt iets je nieuwsgierigheid? Duik in het betreffende rekenkamerrapport. Of verken de rapporten op thema’s die voor jouw gemeente relevant zijn. Laat je verrassen, of juist niet. Bouw voort op bestaande kennis. Voorkom dat je het wiel opnieuw uitvindt.
Met hulp van AI
In het dossier vind je ook Tips voor onderzoek doen met AI bij rekenkameronderzoek, met de voor- en nadelen van drie aanbevolen tools.